Моделі блендерів відрізняються видом, потужністю, об’ємом чаші, ціною та іншими характеристиками. Значну роль у виборі пристрою відіграє саме місткість для перероблення продуктів. Але потрібно розібратися, які бувають апарати з великою чашею та чи всі вони зручні у використанні.
Типи та особливості
Асортимент блендерів представлений різними моделями. Занурювальний характеризується невеликими габаритами та складається з двох деталей — корпусу й робочої частини. Всередині такі блендери з великою чашею обладнані двигуном, який запускає обертання ножів. Стаціонарний блендер, або шейкер, — це масивна база з мотором та системою керування. Вгорі розташована об’ємна знімна чаша з ножем-крильчаткою, чотири лопаті якого дивляться в різні боки. Такий блендер швидко подрібнює продукти. Чоппер є частиною занурювального. Цей блендер-подрібнювач можна придбати як самостійний пристрій або в складі багатофункціонального агрегату з безліччю насадок.
Вимоги до конструкції чаші
Чаші бувають пластикові, скляні, металеві та титанові. Незалежно від матеріалу, їхня конструкція має відповідати вимогам, які забезпечують зручність користування:
- наявність ручки, щоби було комфортно тримати;
- мірна шкала для розрахунку обсягу порцій та готування точно за рецептами;
- кришка, яка щільно закривається, бажано з гумовим прошарком, щоб суміш не розліталася;
- місткість не менше 0,5 л — для великих порцій;
- отвір у кришці — стане в пригоді, коли потрібно додавати продукти в процесі роботи;
- носик — для зручного переливання.
У чаші для блендера потрібно достатньо простору — тоді вміст буде вільно переміщатися. Тому форма — це важливе питання. Коли двигун викидає продукти з лопатей, має бути якась фізична геометрія, щоб вони потрапляли до подрібнювачів. У чашах потужних блендерів форма квадратна, але не обов’язково ідеальна. Навіть скошені кути допомагають відбивати інгредієнти назад до ножів. Більш поширено для побутових приладів використання чаш круглої форми без жорстких кутів або перегородок, які повертають продукти на лопаті. Доцентрова сила змушує вміст прилипати до стінок і просто обертатися, поки його не утрамбують вручну або не зішкребуть. Тому такі моделі використовують переважно для приготування рідких страв — смузі, коктейлів тощо. Не завжди краще, якщо чаша більша. Іноді навіть слабший блендер — це саме те, що потрібно. Варто пам’ятати: що б ви не намагалися змішати, якщо в гігантській чаші цього занадто мало, воно не вийде хорошим незалежно від потужності двигуна. Під час вибору блендера оцініть також зручність користування пристроєм — наявність нековзних ніжок та держака, знімних лез, можливість мити в посудомийній машині.